Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Història dels gegants locals

La primera referència dels gegants de la ciutat, és a l’Arxiu Comarcal de l’Urgell es troba dipositat al fons municipal de Tàrrega, Llibre de Serimònies 1592-1661, foli 158 v, .de la processó de Corpus 1 de juny de 1600.

La primera referència dels gegants de la ciutat, és a l’Arxiu Comarcal de l’Urgell es troba dipositat al fons municipal de Tàrrega, Llibre de Serimònies 1592-1661, foli 158 v, .de la processó de Corpus 1 de juny de 1600. En aquest llibre es documenta l’ordre que seguien les processons de Corpus d’aquella època, encapçalades per la bandera de la vila, el “jagant de la vila”, i a continuació, les creus i les banderes de les cofraries. ( del llibre La Festa Major de Tàrrega, d’Albert Fitó).

El 2 de juny de 1603 es va realizar un pagament per la construcció d'un gegant i la despesa al portador durant la processó de Corpus. Aquest document es possiblement el testimoni més antic de la història dels nostres gegants..

1902 Aquesta és la fotografia més antiga que tenim dels gegants targarins. La imatge fou feta en ocasió del Concurs de Gigantes, Enanos y Monstruos típicos de Barcelona. Es tracta de la parella de gegants veïnals del Carme que, aleshores, ja feia 23 anys de la seva construcció. La fotografia, reproduïda al llibre de Joan Amades: Gegants, nans i altres entremesos.

1870 Els primers gegants moderns de la ciutat van sorgir de les festes del barri de la Mercè. Possiblement els gegants siguin obra de diversos veïns però la tradició oral ens ha dut el nom de Miquel del Bitxo. Van aparèixer vers l'any 1870.

1953 Sense dubte, l'any 1953 és una data important dins la petita història dels nostres gegants: s'estrenaren els gegants del carrer Major. El 2005, són reproduïts en polièster per Agnès Pla. El 2010, s'afegí una espasa al rei i foren rebatejats amb els noms de "Jaume I" i "Violant d'Hongria".

1953 Aquest any es recuperen els gegants de Carme, a petició de Gumersindo Pascual, director de la Agrupación Carmelitana de danzas, es canvià la costum de ser coronats i vestits com a reis, a pagesos típicament catalans (el 2009 són reproduïts en pollièster per Agnès Pla).

1955 L'any 1955 s'estrenaren els gegants,"l'Eloi" i "l'Alba" de l'Ajuntament, amb el nom dels patrons de la nostra ciutat (el 2004són reproduïts en polièster per Agnès PLa).